Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Технички факултет у Бору
Технолошко инжењерство

Међународна конференција Еколошка истина и истраживање животне средине већ дуги низ година окупља еминентне домаће и светске чланове академске заједнице, као и представнике привреде, у циљу презентовања и размене најновијих научних достигнућа, као и побољшања сарадње и проналажења адекватних начина имплементирања стечених знања у пракси. У оквиру Конференције, организује се и Студентска секција, предвиђена за студенте основних и мастер студија у циљу промовисања и подстицања научног рада међу младим истраживачима.

Кратак историјат Конференције

Конференција је организована први пут 1993. године у Зајечару, као национални научно-стручни скуп под називом „Наша Еколошка истина“, у сарадњи Завода за заштиту здравља Тимок и Друштва младих истраживача Бор. Почев од 1994. године, главни организатор скупа постаје Технички факултет у Бору, Универзитета у Београду. Скуп се организује под називом „Наша Еколошка истина“ до 2002. године. У организацији и раду научно-стручног скупа, посвећеног очувању природних вредности и заштити животне средине, изузетну улогу заслужено имају професор др Стеван Станковић, Др. Петар Пауновић, Драган Ранђеловић, Топлица Марјановић и Михајло Станковић.

У временском периоду 2003–2009. година, Конференција прераста у научно-стручни скуп и организује се под називом „Еколошка истина“. Међународни карактер Конференција добија 2010. године и до 2017. године организује се по називом Међународна научно-стручна конференција „Еколошка истина“ (International scientific–professional conference “Ecological Truth”) и бива подржана од стране ресорних Министарстава.

Неизоставно је споменути имена председника научних и организационих одбора, који су дали свој допринос у раду и организацији конференције „Еколошка истина“, током дугог низа година. Имена еминентних стручњака из својих области, попут Др. Петра Пауновића, проф. др Стевана Станковића, проф. др Звонимира Станковића, проф. др Зорана Марковића, проф. др Радоја Пантовића, проф. др Милана Антонијевића, проф. др Милана Трумића и многих других, обележила су рад Конференције и допринела њеном успеху.

Почев од 2018. године, Конференција се организује под називом „Еколошка истина и истраживање животне средине“ (International Conference Ecological Truth and Environmental Research – EcoTER). У припреми и раду Конференције примарно су укључени чланови Одсека за Технолошко инжењерство Техничког факултета у Бору, са проф. др Снежаном Шербулом као председником организационог и научног одбора. Конференција се од 2018. године организује у сарадњи са коорганизаторима: Универзитетом у Бањој Луци, Технолошким факултетом у Бањој Луци, Универзитетом Црне Горе, Металуршко технолошким факултетом у Подгорици, Свеучилиштем у Загребу, Металуршким факултетом у Сиску, Факултетом Техничких наука, Косовска Митровица, као и Друштвом младих истраживача Бор, које је од почетка укључено у рад Конференције.

Животна средина у фокусу Конференције

Теме које су заступљене у Зборнику радова првенствено су везане за проблематику загађења и заштите животне средине разматрану са различитих аспеката:

 • Мониторинг животне средине и процена утицаја;
 • Урбана и индустријска екологија;
 • Загађење ваздуха, воде и земљишта, превенција и контрола;
 • Заштита и очување природних ресурса;
 • Еколошка етика и еколошко образовање;
 • Екотоксикологија и безбедност животне средине;
 • Опасне материје и зелене технологије;
 • Процена људског и еколошког ризика;
 • Пољопривреда: исхрана, органска храна и утицаји на здравље;
 • Алтернативна енергија, ефикасност и политика заштите животне средине;
 • Ефекат стаклене баште и глобалне климатске промене;
 • Одрживи развој и зелена економија;
 • Биологија животне средине;
 • Управљање животном средином и протоком материјала;
 • Анализа животног циклуса.

У складу са главном тематиком Конференције, Зборник радова се од 2018. године издаје у електронском формату, чиме се додатно указује на важност очувања животне средине.

Конференција кроз бројеве

У тридесетогодишњем раду Конференције учествовало је преко 7000 истраживача из земље и иностранства, који су саопштили више од 3500 научних радова у преко 30 различитих секција.

Студентска секција

Један од кључних циљева скупа од почетка био је промовисање истраживачког рада међу младима. Иницијатива је реализована 1998. године организовањем посебне секције конференције „Научни подмладак“ у оквиру које је представљено 168 радова. У периоду од 2018. до 2023. године, у Студентској секцији EcoTER конференције саопштено је укупно 47 радова студената.

Јубилеји

Осим Зборника радова који се издаје за сваку Конференцију, до сада су издате и две Монографије 2018. године, поводом 25, односно 2023. године, поводом 30 година одржавања Конференције. Прва монографија издата је у част преминулог проф. др Зорана Марковића дугогодишњег председника организационог одбора. Друга Монографија кроз популаран концепт приказује виђење Конференције из угла најзначајнијих представника научне заједнице у досадашњем тридесетогодишњем раду (https://eco.tfbor.bg.ac.rs/#PREVIOUS_CONFERENCES).

Овогодишња Конференција EcoTER’24 биће организована од 18. до 21. јуна 2024. године у хотелу „Сунце“ у Сокобањи (Србија). Додатне информације можете наћи на интернет страници: https://eco.tfbor.bg.ac.rs/. У оквиру EcoTER’24 биће одржана и 6. Студентска секција (https://eco.tfbor.bg.ac.rs/#STUDENT_SECTION).

Осим у организацији међународне конференције Еколошка истина и истраживање животне средине, чланови Одсека за Технолошко инжењерство активно учествују у припреми осталих међународних Конференција које организује Технички факултет у Бору, Универзитета у Београду.